Assalamualaikum,
Sekejap jer dah masuk 7 Ramadan. Hari ni sampai rumah dekat2 pukul 7 pm . Nak singgah bazar ramadan pon tak sanggup sbb mmg sesak. Sesampai ja dirumah akak sempat goreng cucur udang , goreng mee dan buat air utk berbuka. Alhamdulillah itu pon dah memadai sampai tak terasa nak makan nasi . Kekadang masakan kalut2 dan simple macam ni mmg terasa nikmatnya.
Kalu bukan org Penang mungkin depa tak suka makan mee mamak ni kottt...tapi apa kita pakat try
masak ramai2 dan rasa tengok naa.....
MEE GORENG MAMAK
Resepi asal :Chef Hanieliza.
Sumber 1potretkasih
Sumber 2 : kaknita~jomknitamasak.blogspot.com
500 gm mee kuning
100 gm daging -gantikan dgn udang
100 gm fish cake ) hiris nipis
100 gm fish ball )
4 keping kueh cucur udang )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil] -tak letak
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari -tak letak
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau [hiris nipis]
Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging/udang dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan. .
No comments:
Post a Comment