Pages

Sunday, May 18, 2014

Bingka Labu Lemak Manis

Assalamaualaikum,


Semasa akak buka peti ais semalam masih ada lg sebelah  buah labu yang mak mentua kasi masa balik kg minggu lepas.Kalu dibiarkan rosak pulak nnt , so akak  pon cari la en. goggle utk dapat idea bg "mengerjakan" labu ni. Akhirnya  ternampaklah resepi Kak Yati dan  terus rasa terigin nak buat . Tambahan pula Kak Nor yg pernah mencubanya pon kata sedap. Akhirnya jadilah Bingka Labu Lemak Manis ni yang tenyata lemak dan manis. Tak sabar nak rasa sampaikan belum sempat sejuk lg akak dah potong .
Terima kasih Kak Yati dan juga Kak Nor , izinkan saya kongsikan respi ni disini pula ya..

Bingka Labu Lemak Manis
Sumber :Kak Yatie & Kak Nor
Dikongsi oleh : KakNita -jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahannya-(loyang bulat 9 inci)
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih


Cara-caranya

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  3. Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.( knita blenderkan jer)
  4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
  5. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.(knita bakar suhu 180C -sama ngan kak nor)
  6. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.

Yang ni dipotong masa panas.Kalu nak cantik, tunggu betul2 sejuk baru potong ya...


No comments:

Post a Comment