Pages

Monday, April 14, 2014

Bun Sarang Lebah Dgn Sos Butterscotch

Assalamualaikum dan salam sejahtera,





Alhamdulillah ...berjaya juga makan bun yg sedap ni...Terima kasih kepada Lydia Honey
yang ikhlas berkongsi resepi. Kak nita ni sebenarnya lemah sikit bab2 meroti ni tapi bila geram tengok hasil roti yg sangat gebuss dr rakan2 blogger dan facebook maka tergerak lah tangan ni utk membuatnya.
Mmg tak rugi la...gebuss, sesuai sangat  sos dan badam yang rangup tu.....
Insyaallah pasni nak buat lg, nak letak badam lebih lg.. .....Oooppsss ..satu lg nak gtau ..akak ni mmg belum beli lg breadmaker.. uli pakai tangan jer ...bak kata Lydia ...uli ala2 macam basuh kain tepi sungai tu,.....hahaha..
Kalu nak cuba , jom semak resepi ni...


Bun Sarang Lebah Dgn Sos Butterscotch

Sumber : Facebook Lydia.honey
Dikongsi Oleh : Kak nita-jomknitamasak.blogspot.com


2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-
**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka


  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.😎
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
  5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..🙇
  7. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  8. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  9. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  10. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 🙇
  11. Sementra menunggu doh naik ON kan oven anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
  12. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  13. Time bako dalam 10-15 minit.
  14. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.

Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

  1. Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
  3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
Doh yang dah naik sebelum dimasukkan kedalam oven

Selepas keluar dari oven

setelah dicurahkan sos butterscotch

 Setelah dicubit...bismillah dan terus .....


4 comments: