Pages

Friday, December 27, 2013

Nasi Arab Maqlubah

Assalamualaikum dan salam sejahtera,



Hari ni akak bercuti . Saja nak menghabiskan baki annual leave .Dlm keadaan  hidung dok soksek2 a.k.a selsema ni teringin pulak nak makan nasi arab tapi malas nak ke kedai . Apa lagi terpaksa akak menggunakan sumber2 yg ada kat umah ni . Resepi yg akak dapat dr Blog Shiela ni sangat simple dan sangat menyelerakan ,tapi sayangnya akak tak larat nak pi cari daging kambing tadi...Tak pa la len kali nak buat len, nak ikut original resepinya, insyaAllah.Air asamnya pulak akak ikut resepi Melayu Utara yer bukan Arab tauuu...Jom kita semak resepi nih :
Tq ya Shiela, izinkan akak memanjangkan resepi ni kat sini ...

NASI ARAB MAQLUBAH
Sumber :Blogmasakku.blogspot.com
Sumber 2 : jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan untuk nasi :

1 kg -   daging kambing   (direbus biasa dengan sedikit air guna 'pressure cooker')-knita guna daging lembu
4-5 batang -   cili hijau   (dipotong tidak terlalu nipis)
1-2 paket -   rempah beriani Maggi   (ada gambar bawah ni nanti, jangan gelabah!)-knita guna 1 sb rempah beriani + 2 sb serbuk perencah hilal
2 cawan -       beras basmathi (selalu guna yang Moghul Faiza Basmathi, basuh dan rendam      dalam 15 minit sebelum dimasak)-knita pakai beras biasa tak perlu rendam

2 biji kentang -  dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional)
2 biji terung  - dipotong sederhana besar dan digoreng *(optional)
Sedikit bunga kobis - dipotong dan digoreng *(optional)


Cara-cara memasak :

  1. Masukkan air sehingga melepasi lebih kurang 1 inci dari paras daging kambing yang telah direbus empuk dalam periuk tadi
  2. Masukkan 1-2 paket rempah beriani Maggi, dikacau & masukkan cili hijau yang dah dipotong tadi
  3. Masukkan garam secukup rasa dan rasa. Masa ni pun dah terbau dan terasa kelazatannya.... oh!
  4. Sediakan periuk nasi dan susun daging kambing paling bawah sekali beserta kentang, terung & bunga kobis (Shiela jarang letak sayuran ni semua sebab nanti nasi akan jadi sangat berminyak, tu yang tulis optional tu...) 
  5. Masukkan beras dan  4 cawan air rebusan tadi & ready to cook!
  6. Setelah masak, telangkupkan periuk dalam pinggan atau dulang besar & ready to eat! (Maksud maqlubah itu sendiri ialah 'upside down' maka haruslah menelangkupkannya!)
**** versi kak nita
1- Tumiskan bawang putih , bawang merah , halia  dan tiga sekawan hingga kekuningan 
2- masukkan rempah beriani - len2 tu sama mcm kat atas. 

Bahan untuk sambal :
5 batang -   cili padi
2 batang -   cili merah 
2 batang -   cili hijau
4 biji        -   tomato-dihiris
1 biji bawang besar dihiris-knita tambah 
Sedikit cuka -knita gantikan dgn air asam jawa
sedikit belacan & kerisik-knita tambah
Garam , gula - secukup rasa
dan sedikit sos cili -knita tambah
> Di kisar kesemuanya hingga hancur ( knita kisar semua kecuali tomato & bwg besar)& ready to eat! 

4 comments:

  1. kak nitaa.. selamat bercuti2.. aci idung soksek tekak nak mkn nasi arab tu.. hehehe.. ni kira nasi arab versi malaysia la kan. lama tak mkn nasi gini. saya suke saya suke

    ReplyDelete
  2. Izah...mni la nasi arab yg diMallaysiakan...hehehe...

    ReplyDelete
  3. perghhh..ni meme terbaekk dari ladang nih..huhuu!!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih pn doc sbb sudi singgah ye...

    ReplyDelete