Laksa @ Asam Laksa mmg menjadi kegemaran kebanyakan org utara ni. Contoh macam akak ni ,kalu sebut jer laksa terus teringin. Akak mmg selalu buat kalu ada masa sebab nak buatnya senang jer.Rasa ikan ,masam,manis dan pedasnya mmg membuka selera. Kalu nak cuba sila semak resepi simple kat bawah ni ya...
Sumber: Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan2 Kuah.
1/2 kg ikan sardin/selayang/kembong fresh -kalu suka bole juga guna mackeral dlm tin
15 biji cili kering ( dipotong2 dan direbus)
2 biji bwg besar
sejemput ikan bilis (lebih kurang 2 sd makan)
belacan sebesar ibu jari
asam keping/asam jawa( akak mmg suka asam lebih)
daun kesum
1 kuntum bunga kantan
garam
gula
perasa (jika suka)
Air dalam 2 liter (ikut kepekatan yg dikehendaki)
Bahan2 lain
Laksa -direndam dan direbus
Hiasan -diracik halus
Daun Selom/Salad
Timun
Bawang Besar
Nenas
Cili Padi
Limau kasturi
masa buat ni buah nenas tak dak...kalu ada lg best.
Cara2- Ikan dibersihkan dan direbus. Asingkan isi dan tulangnya.
- Kisar Cili kering bersama bawang ,ikan bilis,belacan dan sedikit air. .
- Didihkan bersama asam keping /air asam jawa selama 10 min. Sementara itu isi ikan dikisar halus.
- Tulang juga dikisar sedikit, ditapis dan diambil airnya.
- Masukan isi ikan yang dikisar bersama air dr tulang ikan tadi. Tambah kan air
- Masukkan daun kesum ,bunga kantan,garam, gula dan perasa.
- Didihkan sehingga masak.
- Hidangkan panas2 bersama daun selom,timun,bawang ,nenas,cili padi ,limau kasturi ,telur rebus dan otak udang (jika suka).
Dok tingat nak makan laksa tapi takda mood nak memasak... minta sepinggan Nita...hehe
ReplyDeleteAlong ,
ReplyDeleteDua pinggan pon bulehh...mai2 hehehe
ooooo... ya kaa... ni haa mai lagi.... 3 pinggan pun buleh habaih...hehee
ReplyDeleteAlong ,
ReplyDeletesila ooo sila.....hehehe