Selamat Hari Merdeka, selamat bercuti dan selamat kunjung-mengujungi ke rumah sanak saudara dan rakan taulan. ramai yg buat rumah terbuka kan ..? akak baru jer selesai menghadiri 2 rumah terbuka. Alhamdulillah kekenyangan dan seronok sbb dapat jumpa jiran dan sahabat2 yg dah lama tak jumpa. Antara hidangan utama yg ada pastinya ketupat dan rendang .
N3 akak kali ni juga adalah rendang ayam yang akak dapat dari blog Kak Ummi dan resepi asal dari Chef Liza . Pagi tadi akak buat bersama ketupat palas . Saja teringin sangat tengok rendang Kak Ummi tu..Bagi akak resepi ni simple dan sedap. Kalu rasa teringin nak makan tu ,boleh la buat sendiri. Berikut adalah resepinya.
Rendang Ayam
Resepi Asal : Chef liza
Rujukan : Kak Ummi
Bahan A:-
1 ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (disiat)
2 keping asam gelugor (*ni akak tambah)
1 keping kecil gula kabung (*akak tambah ni)
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
5 ulas bawang putih
5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
15 biji cili api (knitakan gantikan dgn cili kering)
Cara Memasak:-
1 ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (disiat)
2 keping asam gelugor (*ni akak tambah)
1 keping kecil gula kabung (*akak tambah ni)
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
5 ulas bawang putih
5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
15 biji cili api (knitakan gantikan dgn cili kering)
Cara Memasak:-
- Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
- Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
- Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
- Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
ni ketupat sebelum direbus..akak buat dalam 600g beras pulut je...
Aduhai kak... ketupt palas tu sedpnye. Mmg ngam la makan ngn rendang. Kat Jepun ada lemang segera je...huhu
ReplyDeleteFnF,
ReplyDeleteLemang segera pon ok gak , rasa lebih kurang ketupat gak kan?..
Salam kak nita!! salam lebaran buat akak n family kat sana :)) maaf zahir batin jua dipohonkan, salah silap segala kekurangan pertuturan yg kurang menyenagkan kita mohon maaf ya kak, kdg2 kita ni terlampau xcited nak bg komen dlm tak sedar dah buat org kecik hati, maaf zahir batin. Rendang menu wajib gituuu masa raya ehehe...
ReplyDeleteW/salam wbt Ika,
ReplyDeleteSama-sama Ika...Tak de la nak kecik2 hati...besaq hati lg ada...hehehe...
Salam...
ReplyDeleteWaaa sedapnya makan ketupat n rendang ayam....
W/Salam,
ReplyDeleteRahel...tq sbb sudi singgah ya!
Salam KakNita. Walaupun dah puas mkn rendang raya aritu, masih terliur nengok rendang kat sini. Hubby Along suka yg basah2 cam KakNita buat ni.
ReplyDeleteW/salam Along...
ReplyDeleteMeh la raya kat sini..hehehe..