Pages

Saturday, December 26, 2015

Simple Homemade Pizza Daging

Assalamualaikum,


Kaknita tak mahir lg bab2 meroti.Mcm2 resepi dah kaknita cuba dan resepi Mamak Haji ni mmg tidak menghampakan.Alhamdulillah.Terima kasih kepada Mamak Haji. Izinkan saya share kat sini pulak ye...Resepi kat bawah ni nampak mcm panjang  sbb ada diselitkan tips2 yg berguna oleh Mamak Haji.Toppingnya terpulang kepada anda ,kali ni kaknita hanya letakkan apa yg ada ja~simple sgt tp puas mkn..hihi





SIMPLE HOMEMADE PIZZA DAGING
Sumber 1:Mamak Haji(fb)
Sumber 2: kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK DOH PIZZA:
2 biji pizza bersaiz 10″ – 12″.

3 1/2 cawan tepung gandum.
2 1/4 sudu kecil (tsp) yis segera.
2 sudu besar (tbsp) minyak masak.
2 sudu kecil garam.
1 sudu kecil gula.
1 – 1/2 cawan air suam (gunakan secawan dulu).



CARA BUAT DOH:

  1. Yis dan gula satu sudu kecil digabungkan dalam sebuah mangkuk. Isi dua sudu besar air suam. Bancuh yis dan gula sebati dengan air. Biarkan selama 10 minit. Yis cepat bertindak dengan gula.
  2. Bahan-bahan lain minyak dan garam masukkan dalam tepung dan sebatikan. Buat kolam tengah tepung dan isikan adunan yis.
  3. Uli tepung sehingga menjadi permukaan doh licin.
  4. Sapukan tepung pada doh dan biarkan dalam bekas yang boleh tampung doh berkembang sukurang-kurangnya X3 ganda saiz doh. Tutup bekas. Biarkan selama 30 minit atau doh anda jadi 2 X besar. Cepat lambat terpulang pada suhu sekeliling dapur anda.
  5. Nota: Dalam masa menunggu doh kembang, masukkan kuali leper yang anda gunakan untuk buat ketayap atau kueh gulung atau bakar capati. On kan oven dengan suhu 230 C atau 450 F . Setkan masa 30 minit. Tentukan papan grill oven diletakan pada paras bawah oven. Kuali leper kita menjadi “pizza Stone”. (kaknita skip step ni)
  6. Buka tudung bekas doh dan tumbuk doh anda dan leperkan. Bahagi dua doh sama saiz.
  7. Ambil sekeping kertas aluminium ( sepatutnya gunakan pizza peel) taburkan dibawahnya bijirin untuk baby kalau ada atau nestum supaya senang ditanggalkan selepas masak. Sebelum leperkan doh sapukan kedua tangan anda dengan tepung. Leperkan guna tapak tangan bermula dari tengah doh. ketebalan yang perlu leperkan 1/2 inci. ukur keliling bersaiz 10-12 inchi. Setelah selesai leperkan, picit dengan jari penghujung doh pizza untuk jadikan bibir.
  8. Bila roti pizza siap untuk dibakar, sapukan minyak (nipis) ke permukaan, supaya topping pizza anda tidak meresap dan buatkan pizza anda lebih keras sedikit. Tekan dengan jari anda supaya pizza anda tak gelembung semasa membakar. Rehatkan selama lima minit sebelum masukkan dalam oven untuk bakar.
  9. Cara buat topping pizza (versi palingsimple-kaknita)
  10. Sapukan cili sos dengan menggunakan sudu di atas permukaan pizza anda. Tabur daging **,sedikit daun bawang yg telah dihiris ,sedikit mixed herbs ,cheese Mozzarella atau Parmesan dan mula susun topping di atas pizza. Jangan banyak sangat sos cili ,mozarella cheese, ia akan lembikan pizza anda. sukatan ialah 1/3 cawan  sos (3-4 sudu besar) dan 1/3 cawan cheese. Anda boleh tambah cheese cedar kalau mahu, bila pizza anda telah bakar 15 minit dalam oven.
  11. Bakar dalam suhu 230 darjah C selama 15 -20 minit. Pizza anda dah siap.


Daging **
250gm daging segar dicincang
2 ulas Bawang putih dicincang
2 bijibawang besar/holland didadu
sedikit garam dan lada sulah

Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu .
Masukkan daging ,masukkan sedikit air .
Perasakan dgn garam,kiub pati daging dan lada sulah
Biarkan mendidih hingga daging masak dan kering kuahnya .







Thursday, December 24, 2015

Sambal Totok Jawa


Assalamualaikum dan Salam Maulidur Rasul,



Sambal ni sesuai dimakan dgn nasi panas .Mmg membuka selera.Kaknita mmgselalu buat sbb anak2 suka.Sambal ni adalah gabungan cili dan bawang  dan ditumbuk kasar2 gitu ditambah pula dgn perahan limau ~mmg sesuai gitu. Creative benor org jawa kannn?.Utk kali ni kaknita hidangkan pula dgn gulai ikan siakap daun kesum...mmg makan bertambah la bebudak tu.Kalu nak cuba bole semak resepi ni.

Sambal Totok Jawa
Sumber: CMG
Dikongsi Oleh :Kaknita-jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahannya:
5 biji cili merah, kerat pendek cuci dan toskan
10 biji cili padi siam, kaler merah, cuci dan toskan
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
Sebesar ibu jadi orang dewasa, belacan, dibakar hingga harum-kaknita xletak
Garam dan gula secukup rasa
4 biji limau kasturi

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. Ikan bilis digoreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. Goreng pulak bawang merah kecil dan bawang putih hingga layu, angkat dan toskan. Kemudian goreng cili merah dan cili padi hingga layu, angkat dan toskan.
  2. Ikan bilis goreng tadi ditumbuk sedikit tapi jangan sampai hancur, cukup sekadar patah2 sahaj . Tumbuk cili merah dan cili padi hingga pecah2 dan kasar2 je tau. Tambah bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng tadi. Masukkan gula dan garam secukup rasa dan tumbuk sebati.
  3. Perahkan jus limau kasturi, gaul rata dan tambah ikan bilis pada saat2 akhri sebelum dihidang bersama nasi panas dan lauk2 lain kegemaran anda... Selmat mencuba!


resepiSINI


Thursday, December 17, 2015

Gulai Ikan Kering Tumis Darat


Assalamualaikum,



Antara gulai klasik yg kaknita suka adalah gulai ni. Bebaru ni teringat nak buat,kebetulan pulak ada nenas kat petiaistu. Apalagi jadi la gulai ikan kering tumis darat bersama nenas..
Jom kita semak resepinya:


Gulai Ikan Kering Tumis Darat
Bahan-bahan: (untuk 2-4 orang makan)

Beberapa ketul ikan talang masin - anggaran dalam 200g - ambil bahagian tulang
(rendam dgn air -utk kurangkan masin)
1/2  biji nenas - dihiris nipis atau dipotong segi 3
1 paket rempah kari ikan kering
1 cawan air
Sedikit santan
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
5 tangkai cili kering  - dipotong serong
2 tangkai daun kari
Sedikit garam / gula (bergantung pada rasa) - Selalunya gulai dah masin dengan rasa ikan masin.

Cara memasak:

  1. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air. Kemudian masak di atas periuk tanpa minyak (tak perlu tumis).
  2. Apabila rempah kari dah masak, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan nenas, biar nenas masak bersama rempah kari.
  3. Tambah air untuk kuah. Kemudian masukkan ikan talang masin. Biarkan sehingga masak.
  4. Masukkan sedikit santan. Biarkan sehingga mendidih. Sesuaikan rasa gulai dengan garam atau gula.
  5. Sambil tu, tumis bawang merah, cili kering dan daun kari bersama sedikit minyak sehingga agak layu dan garing.
  6. Kemudian masukkan kesemua bahan tumis ke dalam gulai yang telah masak. Kacau sebentar dan tutup api. Sedia dihidangkan.

Friday, December 11, 2015

Aktiviti Cuti Sekolah....jeng2!!

 Assalamualaikum wbt...


Bila bermulanya cuti sekolah maka ramailah  ibubapa mengambil kesempatan utk mengkhatankan anak-anak lelaki comel masing2 . Alhamdulillah banyak plan kami berjalan lancar tahun ni. Pada mulanya nak bersunat diklinik berdekatan aje tp plan bertukar  bila ada rakan sekerja offer utk mengadakan majlis berkhatan beramai-ramai ditaman perumahannya. Lagi pon saja nak bagi Rafiq -anak kami yg paling kecik ni rasa seronok dan bersemangat sikit. 
Rafiq ni berumur 9thn. Agak manja berbanding dgn kakak dan abg2nya. Dari awal thn lg kaknita dan suami dah bgtau  plan kami dan cuba fahamkan dia ttgnya pentingnya bersunat .Dia setuju dgn bersyarat..nak tau apa syaratnya??
Dia nak hadiah !haha...

Alhamdulillah ,pada 5hb Disember 2015 yg lalu bersunatlah adik Rafiq bersama 19 rakan yang lain diTaman KTC Kulim Hi-Tech . Terima kasih kepada AJK 
Taman KTC kerana menjayakan majlis ni.

Majlis dimulakan dgn bacaan doa, mandi beramai2 ...dgn kerjasama bomba.


masyaallah  ada pelangi tu...


seronokkknyerr mandi...


Selepas mandi dan makan budak-budak2 yg nak bersunat ni ditempatkan dlm satu bilik utk menunggu giliran sambil menonton movie.Tujuannnya supaya budak2ni tak dengar sekiranya ada jeritan dr budak yg telah sampai gilirannya.
Ada dua org doktor /pegawai perubatan yg mengendalikannya dgn kaedah laser dan kosnya adalah RM 110.00.Abg Luqman dan Irfan dulu bersunat dgn Mudim aje dlm thn 2008 (kos:RM40.00seorang) .
Kaedah Laser ni mmg cepat dan darah pon kurang . Ramai yg tak nangis ..termasuklah anak ibu nih...hihi.Selepas bersunat tu terus jer bagi dia minum ubat tahan sakit .
Rehat sekejap dan terus balik rumah.
Doktor hanya bagi ubat tahan sakit .Cara cuci- air suam dan putik kapas.Hari ke-4 dah mula mengering. Hari ke-5 knita masuk keja balik ...sebelum gi keja knita masak dulu. Selalunya knita grill ikan dan sayur sawi tp bila nampak luka tu dah kering kak nita bagi ikan goreng /masak asam .
Menu2 lain sama mcm kita berpantang .Elakkan makanan yg gatal.
Tu pon Rafiq dah bising nak burger ,pizza ,ketam bagaiii.


Kalau dulu2 kita ikat kain dgn tali mcm gambar atas sekali tu tp sekarang xyah lg ~ada kaedah lebih simple ...hihi. kak nita pon goggle jugak cari kaedah .Banyak juga tips yg kaknita dapat dari blogger2 . Antaranya dari blogYati Yusof .Tqsm yati.
 Guna hanger dan tali pinggang   ikat kan terus dipinggang (mcm gambar atas ni...terconget kan kain tu...hihi) . Tutorial kat bawah ni yer..


gambar ni pinjam  dr blog Yati

Semoga tips disini berguna dan dipanjangkan lg kepada sahabat lain.Insha Allah.