Pages

Wednesday, September 16, 2015

Gulai Ikan Jintan Putih



Assalamualaikum,




Pertama kali try gulai ni dah jatuh hati hihi..Sebelum ni dengar cerita jer ..tp bila dah try perghh...mmg berselera mkn nasi. Simple ja dan tak perlukan rempah kari dan tak bersantan.
Cer tengok kuah dia tu ...kalu teringin jom cuba mcm resepi kat bawah ni..



Gulai Jintan Putih .
Resepi asal : xpasti
Dicuba Oleh : Kaknita -jomknitamask.blogspot.com

Bahan2
Ikan segar  -knita guna ikan susu -3 ketul
10-15biji cili kering-direbus dan dikisar
1 biji bawang besar
3 ulas bwg putih
1 sudu besar jintan putih (banyakkan? - sbb tu nama dia ada kat tajuk tu..hihi)
1 biji buah keras
sedikit kunyit hidup
air asam jawa
garam
gula / perasa (jika suka)
sedikit daun kesum
buah tomato 

Cara2nya
  1. Cili , bwg putih dan besar,jintan putih,kunyit hidup dan buah keras dikisar halus.
  2. Tumiskan bhn kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
  3. Masukan ikan dan air asam dan air secukupnya .
  4. Perasakan dgn garam dan gula.Masukkan daun kesum.
  5. Biarkan mendidih dan ikan masak.
  6. Hidangkan.


Sambal Belacan

Assalamualaikum ,



Sambal belacan mmg menjadi satu kemestian didalam hidangan makan tengahari masyarakat kita.
Terutamanya masyarakat melayu. Terdapat bermacam2 jenis sambal belacan. Ada yg biasa , ada yg dicampur dgn buah-buahan .Cthnya buah machang , pelam ,durian , belimbing dan lain2 lagi.
Ikut selera masing2.Ada juga sambal jawa dan sambal siam yg punyai kaedah dan bhn2 yg tersendiri.
Yang kat atas ni adalah sambal belacan biasa yg knita campurkan dgn buah machang.
Jom semak resepinya:

Sambal Belacan

Bahan2nya
4 biji cili merah
4 biji cili padi ( ikut rasa - kalu nak lg pedas boleh tambah ye)
belacan sebesar 2 ibu jari
garam dan gula secukupnya
air asam jawa- agak2 -bagi pekat bersalut.
buah machang  - dicincang

Cara2nya

  1. Masukkan semuanya dlm lesung kecuali air asam jawa & buah machang.
  2. Tumbuk sampai pecah2 -jgn halus sgt ( cth mcm gambar kat atas) .
  3. Pastu masukan air asam jawa dan buah machang .
  4. Kacau sebati . 
  5. Hidangkan.  

Pasti menyelrakan bila dihidangkan dgn nasi panas , ulam-ulaman ,ikan goreng dan gulai ikan ..