Pages

Saturday, June 28, 2014

Karipap

Assalamualaikum ,


Lagi sehari lg kita akan bertemu Ramadan . Cepat sungguh masa berlalukan....
Alhamdulillah , masih lg berpeluang menjalani ibadah puasa bersama keluarga dan sahabat2 . Moga2 kita semua dikurniakan kesihatan yang baik utk meneruskan ibadah seterusnya, insyaAllah.
Semalam akak buatkan karipap ni utk sarapan  anak2 pagi tadi . Rangup dan intinya pon sedap .Terima kasih kpd Tahrunnisah Jali yg sudi share pelbagai resepi yg menarik di fbnya . 
Jom kita check resepinya :

Karipap
Resepi asal : fb Tahrunnisah Jali
Dikongsi oleh : Kaknita~jomknitamasak.blogspot.com

(satu adunan ni dapat dlam 20 biji .)
1 1/2 cawan gandum
1sb penuh tepung beras
1sb penuh tepung ubi-knita gantikan dgn tepung jagung
1/2 sb gula
secubit garam
1 1/2 sb marjerin atau shortening terpulang (saya punya guna shortening)
4 sudu besar minyak panas
air secukupnya (saya guna air sejuk peti ais)
caranya
gaul bahan2 kering gandum, tpg beras, tpg ubi, gula, garam, shortening/marjerin
kemudian curah minyak panas dan gaul lagi
dan curah air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tak lekat ditangan dan lembut
gelek doh tadi nipis dan guna acuan karipap dan isi inti kesukaan anda
goreng dlm api sederhana panas
insyaallah jadi licin molek je

resepi inti karipap sedap (lebihan inti boleh frozenkan )

1 keping dada ayam di cincang halus
2 biji bawang besar (dipotong halus)
3 ulas bawang putih (potong halus)
6@7 biji ubi kentang di potong dadu
1 biji lobak merah dipotong dadu
daun sup dipotong kecil ( knita tak letak -tak der stok)
3 sudu besar rempah kari
segenggam ikan bilis*
segenggam udang kering*( kaknita tak letak )
kalau ada daun kari pun sedap diramas
garam dan gula



Caranya
1. tumbuk bahan bertanda* hingga halus
2. panaskan kuali..masukkan sedikit minyak
3. masukkan bawang besar dan bawang putih tumis hingga naik bau
4. masukkan daun kari dan rempah kari kacau sebati
5. masukkan dada ayam,dan bahan yang ditumbuk kacau lagi
6. masukkan pula ubi kentang yang dipotong dadu..masak sehingga empuk dan airnya kering
7. last sekali perisakan dgn garam dan gula serta masukkan lobak merah dadu tadi dan akhir sekali masukkan potongan daun sup... kacau dan angkat



Wednesday, June 25, 2014

Gulai Ikan Sembilang & Daun Kesum

Assalamualaikum,


Gulai ni adalah permintaan En Suami  beberapa hari lepas. Dah lama tak makan Gulai ikan Sembilang ni sbb tu  bila terjumpa ikan segar ni di pasar dia terus beli.Alhamdulillah mmg dia suka .
Kali ni akak letak santan sikit . Sekali sekala kan...kira pa...hahaha.
Jom kita tengok resepi terus la.

Sumber 1:EDITORIAL RASA (Tarikh: 29 Januari 2014)
Sumber 2: kaknita~jomknitamasak.blogspot .com

BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan sembilang
250 ml santan
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun

CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga  berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan  dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak  dan angkat.


( cara RASA)

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari yang digaul bersama serbuk jintan putih. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan. Kacau rata.
4. Masukkan ikan, garam dan daun kesum. Apabila mendidih masukkan air asam jawa. Kacau selama dua minit dan angkat

                                     mmg kena sangat la dgn sambal belacan + buah machang+ulam

Tuesday, June 24, 2014

Talam Marble


Assalamualaikum,


Hari tu masa bershopping bebarang dapur terbelilah tepung hoen kwee. Gatai tangan sungguh!Bila dah kesian tengok tepung tu  dok tergolek  dlm almari berminggu2 akak pon goggle dan jumpa resepi  talam marble dr blog kak ita nih..Betullah kata kata ita mmg senang nak buatnya. Sedap,lemak dan terasa coklatnya gitu. Sesuai utk kenduri2 sbb 1/2 adunan pon dapat banyak.Sempat juga bagi jiran2 rasa masa jamuan makan2 hari tu. Terima kasih atas perkongsian resepi ni ya Kak Fida dan Kak ita.
Kalau nak cuba, sila semak resepi kat bawah ni:

TALAM MARBLE
Resepi asal: Kak Fida
Sumber 1:azlitamasammanis
Sumber 2:kaknita~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )
240 g tepung Hoen Kwee hijau
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)-knita kurangkan sikit gula ni.
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
3 sb serbuk koko
choc emulco - ita tambah



Cara2nya

  1. Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
  2. Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
  3. Loyang di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu.
  4. Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.
  5. Siap utk dipotong dan dihidangkan.
  6. Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.


Untuk resepi ni ita hanya buat 1/2 adunan aje.. Ita gunakan hanya santan kotak. Ita guna 1 kotak santan 200 ml dan selebihnya ita campurkan dengan air untuk mencukupkan sukatan santan tu.= dgn kak nita.


Sunday, June 22, 2014

Pau Coklat


Assalamualaikum,


Percubaan pertama akak utk buat kuih pau.Alhamdulillah , mmg gebuss!Kali ni buat inti coklat. InsyaAllah
lain kali nak pelbagaikan intinya pula. Kelemahan inti coklat ni ialah coklat tu akan mengeras bila sejuk sbb tu la kat kedai tu Pau Madura tu sentiasa dalam kukusan . Yang penting pau tu lembut , gebuss dan putih .Terima kasih Izah sbb share resipi ni ya.


PAU
sumber1 : kak Yani@myR
sumber 2:izahdaut.blogspot.com
sumber 3:kaknita-jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan ( 8 biji )-knita buat kecik sikit ,so dapatlah 9 biji

300g tepung gandum *saya letak 1/2 tepung pau (knita letak tepung hongkong-semua)
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur


Cara-cara


  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
  6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Utk inti tu, boleh rujuk resepi pau dr mat gebu or pau kari ayam dr jun atau boleh juga letak apa saja inti ikut kesukaan masing-masing.
  10. Saya letak inti krim coklat . (Abihkan stok yg ada sebenarnya ni.. so takde sukatan yg spesifik utk inti)
  11. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  12. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.


Wednesday, June 18, 2014

Butter Pancake


Assalamualaikum,



Selamat pagi semua....kalu tengah dok pening kepala nak buat berakfast apa hari ni/esok  boleh la try resepi ni .Cukup simple ,sedap dan gebuss. Walaupon rupa dia tak cun tapi anak2 mmg suka . Sedap macam McD punya pancake gitu. Kalu nak tengok pancake yg cun nya bole ziarah dapur Kak Ummi.Terima kasih Kak Ummi,mmg terbaiklah  kak!.InsyaAllah kak nita akan cuba perbaiki rupa paras pancake ni pasni... hahaha..

BUTTER PANCAKE 
Resepi: Hajar Fotopages
Sumber 1: Ummi @ Home Sweet Home
Sumber 2: kaknita -jomknitasak.blogspot.com

Bahan:-
3 sudu besar butter-dicairkan
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula
1 cawan susu segar-knita letak susu cair
1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
secubit garam

Cara Membuat:-

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.




Cer tengok isi kat dalam tu ..

yg sempat diambil gambar...yg lain dah hilanggg...