Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Kek Sarang Semut / Gula hangus/ Sarang Lebah/ Honey Comb
Sumber 1: Blog Blog CMG
Sumber 2 : KakNita -jomknitamasak.blogspot.com
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega
1 cawan susu pekat manis(knita letak 1/2 cawan )
1 cawan tepung gandum*(knita gantikan dgn tepung naik sendiri)
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)- knita letak 1/2 sd teh jer)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla
Dipotong menegak
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga gula cair balik dan sejukkan.
- Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.(knita blenderkan jer)
- Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...
Dipotong melintang
Saya peminat kek sarang semut. Dulu penah try, tapi x menjadi. Jgn lupa ke www.shashabakery.blogspot.com
ReplyDeleteSalam kenal Shasha...boleh try resepi ni simple jer...insyaAllah akak akan kunjujng balas nnt..
ReplyDelete