Alhamdulillah ,hari ni dah masuk 19 Ramadan ya...mmg pantas masa berlalu . Moga2 kita dikurniakan kesihatan yang lebih baik untuk menempuh hari2 yang seterusnya insyaAllah.
Ini adalah antara lauk utk iftar semalam. Dah fening2 dok pikiaq nak masak apa....at last ,yg ni yg tersembul dikotak fikiran..bila tanya anak2 depa pon kata ok ..maka jd la lauk ni. Antara lain yg dihidangkan bersama lauk ni ialah kerabu daun selom,masak lemak telur dan hidangan sampingan - Chicken Pizza .
Walaupon tak banyak tapi cukup utk kami anak beranak ....alhamdulillah.
Jom kita semak resepinya~kot2 la boleh dijadikan idea untuk berbuka nnt.
Ikan Kembong Sumbat
Resepi : Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan2
6 ekor ikan kembong /Ikan Cencaru/Ikan Terubuk
(dibelah belakang dan dibersihkan)
Garam
serbuk kunyit
air asam jawa secukupnya
Gula secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)
Sambal
Bahan2 dikisar
15 biji cili kering (dipotong2 ,direbus dan dibuang bijinya)
4 biji bawang putih
1-2 biji bawang besar (tengok size)
3 btg serai
1 sd makan jintan manis
1 inci belacan
sedikit air
Cara2nya
- Lumurkan garam dan sebuk kunyit pd ikan yg telah dibersihkan.
- Tumiskan bahan2 yang dikisar .
- Masukkan garam ,gula ,air asam jawa dan serbuk perasa . Kacau sebati.
- Biarkan mendidih ,betul2 masak ,pekat dan kering macam gambar diatas.
- Bila sambal dah siap maka bolehlan disumbatkan kedalam ikan.
- Digoreng dgn api sederhana. Untuk mengelakan risiko melekat ,gorenglah dgn menggunakan non stick pan ya...
- Boleh semak step2 kat bawah ni ya..
Dah siap!
Selamat mencuba !