Pages

Monday, January 14, 2013

Pai Pic Berkeju

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Pai ni akak buat utk minum petang semalam. Simple tapi sedap . Dihidangkan bersama susu @ teh O panas.
Bahan2 pon senang didapati di pasaraya. Resepi ni adalah resepi Chef Noraini dan ada sikit penambahan dr akak . Terima kasih ya Chef. Jom kita tengok resepinya.  




Pai Pic Berkeju
Resepi Asal : Chef Noraini

Bahan2
450gm tepung gandum
250gm mentega
1 biji telur gred B
2 sd besar air
2sd besar gula
1/2 sd teh garam halus

Filing Keju
300gm cream cheese-knita letak 250gm +1/4 cawan whipping cream
2 biji telur gred A
80 gm gula kastor-knita letak 30gm gula + 2 sd besar susu pekat manis
1 sd besar parutan kulit oren
2sd besar jus oren
2sd besar tepung jagung
200gm buah pic dalam tin

Cara2 nya
  1. Satukan mentega ,gula dan garam.Putar hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan air. Putar lg hingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum yg telah diayak.
  4. Putar kelajuan perlahan hingga menjadi doh.
  5. Canai dan letakkan dalam acuan pai.
  6. Cucukan permukaannya dgn garpu utk mengelakkan ia dr mengembung.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 20minit 
  8. Sementara itu putarkan bahan filing kecuali buah pic.
  9. Apabila pastry masak, susunkan buah pic yg telah dihiris .
  10. Kemudian masukkan filing keju tadi.
  11. bakar pada suhu 180C delam 20 min . Akak guna api atas dan bawah utk dapatkan hasil spt diatas.
  12. Akak suka kalu bahagian atas tu garing sedikit macam tu. kalu tak mo boleh pakai api bawah sahaja.


****suhu tu boleh kurangkan ikut kesesuaian oven masing2.


Sunday, January 6, 2013

Laksa @ Asam Laksa

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,


Laksa @ Asam Laksa  mmg menjadi kegemaran kebanyakan org utara ni. Contoh macam akak ni ,kalu sebut jer laksa terus teringin. Akak mmg selalu buat kalu ada masa sebab nak buatnya senang jer.Rasa ikan ,masam,manis dan pedasnya mmg membuka selera. Kalu nak cuba sila semak resepi simple kat bawah ni ya...


Laksa
Sumber: Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2 Kuah.
1/2 kg ikan sardin/selayang/kembong fresh -kalu suka bole juga guna mackeral dlm tin
15 biji cili kering ( dipotong2 dan direbus)
2 biji bwg besar
sejemput ikan bilis (lebih kurang 2 sd makan)
belacan sebesar ibu jari
asam keping/asam jawa( akak mmg suka asam lebih)
daun kesum
1 kuntum bunga kantan
garam
gula
perasa (jika suka)
Air dalam 2 liter (ikut kepekatan yg dikehendaki)

Bahan2 lain
Laksa -direndam dan direbus

Hiasan -diracik halus
Daun Selom/Salad
Timun
Bawang Besar
Nenas
Cili Padi
Limau kasturi

masa buat ni buah nenas tak dak...kalu ada lg best.
Cara2
  1. Ikan dibersihkan dan direbus. Asingkan isi dan tulangnya.
  2. Kisar Cili kering bersama bawang ,ikan bilis,belacan dan sedikit air. .
  3. Didihkan bersama asam keping /air asam jawa selama 10 min. Sementara itu isi ikan dikisar halus.
  4. Tulang juga dikisar sedikit, ditapis dan diambil airnya.
  5. Masukan isi ikan yang dikisar bersama air dr tulang ikan tadi. Tambah kan air
  6. Masukkan daun kesum ,bunga kantan,garam, gula dan perasa.
  7. Didihkan sehingga masak.
  8. Hidangkan panas2 bersama daun selom,timun,bawang ,nenas,cili padi ,limau kasturi ,telur rebus dan otak udang (jika suka).
Insyallah kalu ada rezeki nnt akak akan share  resepi kuahnya version lain pulak yer.....

Saturday, January 5, 2013

Mac & Cheese

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Salam Sabtu buat semua...diharap semuanya sihat sejahtera . Dah selesai sedikit sebanyak kerja2 pendaftaran sekolah , asrama , transit ,kelas mengaji & fardu ain ,bills dan mcm2 lg lah kan.....Rafiq (anak akak yg bongsu -insyaAllah) dah selamat menduduki darjah satu ...Nampak macam ok dan dah boleh sesuaikan diri dgn persekitaran baru~ kelas dan jadual harian baru yg mana dia kena bangun awal ke transit dan tengahari kesekolah dgn van .Harap2 semangat kesekolah tu akan berterusan hingga ke menara gading., insyaAllah.

Rafiq hari kedua di sekolah.

Antara yg paling kecil disekolah.

Hari cuti ni lah anak ibu nih request nak makan itu dan ini...Pagi2 tadi makan sandwich. Tengah hari makan nasi . Petang pula minta akak buatkan lain dr yg lain sikit konon .... Teringat pula dah lama tak buat Macaroni & Cheese ni. Barang2 ni mmg dah beli tapi tak dan nak buat. hari ni akak buatlah ikut citarasa akak gitu....Anak2 mmg suka Mac & Cheese version moist & creamy nih. Simple ja..jom kita tengok resepi dibawah ni:  

Mac & Cheese
Sumber : Kaknita -jomknitamasak.blogspot.com

Bahan: 
2 cawan macaroni (direbus dg air dan sedikit minyak hingga kembang dan lembut dan ditoskan)
1/2 tin Campbells Chicken & Mushroom soup
4 sudu besar  spagetti sos ( akak guna jenama Kimball-original)
3 sudu besar isi tuna( tapis minyaknya -kalu tuna in oil)-boleh guna isi ayam/daging  
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang halus 
2 sudu besar carrot -di parut
5 slice cheese 
secubit garam ( sikit jer sebab mush room soup & cheese tu dah masin)
sedikit lada sulah
1 biji telur ayam- dibasuh 

Cara2nya
  1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga garing
  2. Masukkan sos spagetti /bolognese kacau hingga mendidih ,masukkan parutan carrot ,tuna ,garam dan lada sulah 
  3. Kemudian masukkan macaroni. Kacau sebati masukkan dalam bekas .
  4. Didihkan mushroom soup dengan 3/4 cawan air hingga mendidih .Tutup api dan terus masukkan telur dan kacau.Tuangkan dlm bekas makaroni tadi dan taburkan sedikit daun sup jika suka.
  5. Akhir sekali taburkan cheese keseluruh permukaan makaroni tadi .
  6. Bakar selama 30 min @ sehingga cheese tadi sedikit garing.
  7. Hidangkan panas-panas.

Anak2 ibu cakap : Sedappppp wooo!

Selamat Mencuba ye...