Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Akak pasti ramai yg gantung peruik belanga minggu ni sbb memenuhi jemputan majlis resepsi disana-sini.Selamat Pengantin Baru dan tahniah kepada pengantin2 dan bakal pengantin ya!.Semoga berbahagia sehingga ke syurga.
Strawberry dan Durian Crepe ni hanya tinggal gambar saja . Dah lama buat tapi malu la pulak nak letak sebab banyak sungguh kisah disebalik tabirnya! Pada mula2 durian crepe ni meletop dan meriah di pasaran ,akak punya la tak sabar nak rasa . Pastu akak beli kat jiran dan rasa ~fuhhhh...mmg memikat. Masa tu tak banyak lg org yg jual durian tapi disebabkan dok teringat2 rasa durian crepe tu akak pon terus buat crepe tu pastu baru pi cari durian , malangnya tak dak!.Apalagi niat dihati nak buat durian crepe tapi jd strawberry crepe. Walaupon rasanya tak sehebat durian tapi berjaya juga dihabiskan sebab buat sikit jer...
Minggu berikutnya akak teruskan lg mencari durian , masa kat gerai durian tu dah test ok tapi sesampai jer dirumah bila buka tak best la pula~ isi nya nipis , tawar,so tak jd buat lg....hisshhh gerammm betuiii!Astagfirullah...
Kali ketiga ni ,alhamdulillah dah tak tertipu lg dah dapat durian yg isinya mmg cun , manis dan creamy gitu tapiiiii.....crepenya la pula ada yg kureng menjadi dan tak cun tapi masih boleh makan sbb rasanya ok.Bila dipotong pun tak cantik kejadiannya ...alahaiii itu lah alkisahnya...
Kesimpulanya ada dua resepi yg telah akak cuba, kedua2nya ok cuma akak yg tak ok . Akak sebenaqnya tak boleh excited sangat ,kena2 biasa2 je ...hahahaha...
Hasil kali pertama -cari durian tak jumpa
Resepi 1
sumber :
izahdaut
Bahan2:
3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*izah campurkan sedikit tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen
Cara2:
1) satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) masukkan butter yang dicairkan.
3) pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) masukkan air.
5) panaskan non-stik pan.
6) tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.
Resepi Filling
non dairy whipping cream
strawberry filling
Hasil kali ke-2 yg kureng cun
Resepi 2
Crepe Batter
A:
20g tepung superfine- takde stok, guna tepung hong kong/tepung kek
10g tepung ubi
10g tepung kentang/potato starch
10g tepung kastad
10g tepung jagung
1sb gula kastor
***Ayakkan dalam satu bekas.
B:
1biji telur Gred A
1sb minyak jagung/butter cair - ku guna canola oil
1st esen vanila
80ml susu cair
110ml air masak
***Campurkan dalam bekas lain.
Cara:
1. Campurkan Bahan A dan Bahan B. Gaul rata dan tapiskan.
2. Panaskan nonstick frying pan
Jika perlu, gris sikit dengan butter/planta untuk elak melekat. Gunakan api tak terlalu besar/kecil.
3. Tuangkan sedikit adunan supaya tak terlalu tebal. Bila menggelembung terus angkat (tak perlu terbalikkan).
4. Biarkan sejuk baru letak inti custard-fresh cream dan durian.
5. Simpan dalam peti sejuk atau terus ngap .
Apapon , insyaallah pasni akak nak try lg sampai jadi jugakkk...hehahaha...wish me luck ,ok!