Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Salam Jumaat buat semua...ni lah entry terpendam dan terperam sebab tak sempat nak update . Sate ni buat masa baru2 beli grill set aritu . Testing la konon...hehehe . Ok sangat ...sama macam bakar dgn arang . Yang berbezanya, ia tak berasap dan boleh bakar kat dalam rumah . Sekali sekala kalu ada masa tu apa salahnya buat sendiri kannn...? Puas makan sbb boleh perap awal2 dan terasa rempah2 nya . Kuahnya pon boleh buat ikut selera sendiri. Resepi ni akak dapat dr Iresepi ~ Satay Ayam Samuri . Jom kita semak resepi nya...
Sate Ayam
Sumber : Iresepi
Dikongsi : Kaknita~jomknitamasak.blogspot.com
1 ekor ayam 2kg (dibersihkan ,diambil isinya dan dipotong )
5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
200 gram halia (diblendkan hingga halus)
300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
1 cawan gula pasir (ikut rasa -boleh kurangkan)
5 camca teh garam
Untuk kuah Satay Samuri
½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 stgh inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa, diambil airnya.
Gula dan garam secukup rasa
Cara buat sate/satay Samuri
- Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Satay Ayam samuri
- Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
- Bakarkan Satay Ayam samuri hingga Masak
- Kipas diguna untuk kontrolkan haba
- Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu
- Satay ayam samuri masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
- Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi himpit
NOTA KAK NITA : kalu pakai electric grill set mudah je...boleh skip no 2 dan 4 . Letak je ayam tu dan alih2 je...
Cara membuat kuah
- Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
- Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
- Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
- Didihkan campuran tadi.
- Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
- Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
- Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
- Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala
Selamat mencuba!
Nah try secucuk !
sedapnya sate.... lapar sate lak tgk sate k.nita... huhuhu
ReplyDeleteHi f!fz,
ReplyDeletennt free2 try la...hehehe
sedapnye sate kak... lama FnF tak buat sate.
ReplyDelete