Pages

Sunday, October 14, 2012

Masak Lemak Cili Padi Pegaga & Lobak Merah

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 



Sihat ke semua? Sekejap je masa berjalan . Dua hari cuti pon tak terasa . Semalam akak ada balik kg, geram sangat tengok pucuk ulam-ulaman mak yg segar bugar tu..Antaranya daun pegaga, kacang kelisa@kacang botol , daun kesum dan cabai besar. Apa lg terus teringat nak buat itu dan ni...tapi sbb banyak sangat aktiviti ,akak sempat buat masak lemak cili padi pegaga bersama lobak merah ni shj .Makan bersama nasi panas, sambal belacan ,ulam kacang kelisa yg rrrrapuhhhh dan ikan kembung segarrr digoreng .Simple kann...bila buat macam ni anak2 yg kecik2 tu pon suka .Kalu tak jgn harap la nak makan ulam-ulaman ni. Resepi nya sama ja dgn masak lemak cili padi yg selalu kita buat tu ...akak amik kat sini


Sumber : Majalah Rasa
Waktu memasak : 10 minit
Saiz hidangan untuk : 2 orang


BAHAN-BAHAN:
1 ikat pucuk pegaga ~ dibersihkan dan dibuang akarnya( kaknita potong sikit daunnya)
1/2 batang lobak merah diparut memanjang - kak nita tambah
5gm ikan bilis
1 batang serai l dititik
1 keping asam keping
750ml santan pekat
Garam secukup rasa

BAHAN TUMBUK:
10 biji cili padi
3cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:
  1. Masukkan santan, bahan tumbuk, ikan bilis, serai dan asam keping ke dalam periuk. Didihkan dan kacau sebati.
  2. Kemudian masukkan pucuk pegaga dan lobak merah dan kacau rata sehingga layu dan masak sempurna.
  3. Akhir sekali, perasakan secukupnya. Kacau seketika dan angkat.
  4. Sedia untuk dihidangkan.




2 comments:

  1. Aslmkm Nita. Woh, gerenti sodap ni....! Mmg best dapat lauk2 kpg ni.

    ReplyDelete
  2. W/Salam Along,
    Tu la kan...lauk2 kg ni mmg best!.

    ReplyDelete