Followers

Friday, March 6, 2015

Donut

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Kuih kegemaran akak ni . Kekadang bila ada kesempatan dan ramai anak2 kat rumah akak buat la jugak .Mcm2 resepi dah akak cuba dan ini adalah yg terbaik . Tapi selalunya akak uli tangan je sbb akak tak nak membazir masa (nak cuci2 alatan sumua tu ..hihi..) dan buat utk sekali makan je. Sekiranya nak buat utk tempahan / kuantiti yg banyak maka sesuailah uli dgn mixer ya..Adunan akan lebih cepat elastic dan hasilnya lg gebuss gitu .
Terima kasih Kak Musainah Yusof  kerana sudi share resepi yg best ni.
Jom kita semak resepinya:


DONUT 
Resepi : Musainah Yusof
Dikongsi oleh : kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com


Bahan2nye:
500gm tepung high protien
15gm yis kering
10gm bread improver
50gm gula castor
5gm garam
2 biji telor
20gm susu tepung
200gm air
75gm butter

Caranye
  1. saye gune mixer ye,,,yg guna tgn bole buat spt anda biase buat
  2. masukkn bahan kering dlm mixer,curah air perlahan2 pd speed 1,
  3. bila da masukkn butter n mix gune speed 2,
  4. bila da lmbut skit lajukn ke speed no 3 selama 6min.anda akn nmpk dohnye licin...kluarkn,bulatkan n rehatkn 30-45min,jgn lupe tutup ngan plastik ye...pas tu timbang 50gm n bulat2kn
  5. tekan sikit je,susun dlm dulang,tggu dlm 15min,lubangkn guna cuter atau gune jari je,goreng
  6. klau nk ade filling,biarkn bulat n grg.da sejuk pipekn filling.saye gunasnow powder tuk donut saye
  7. tuk coklat filling,gune cara double boil n celup je donut tu,hias ikut suke
  8. pipekn dgn coklat berlainan warna..biar cantik

*** pesanan kak musainah :,tmbangan air kdg ikut cuaca jugak,bila cuaca panas 
tmbah air skit ye...yg biase buat bole agak..klau ikut resepi nipn da OK.

Wednesday, March 4, 2015

Sotong Masak Kari


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Hari ni akak nak share satu lg resepi yang cepat dan ringkas . Sesuai sangat dimakan dgn nasi panas-panas . Kebetulan hari tu kat pasar ada sotong segar ,so akak belilah sekilo . sampai jer kat umah terus bersihkan sotong ni dan masak ...mmg sedaplah .Masak kari ni sengaja dibuat pekat dan kuah sikit2 je , tanpa santan.Kalu nak cuba jom semak resepi kat bawah ni ye:





Sotong Masak Kari
Resepi : kaknita : jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2nya
300gm sotong  ( lebih kurang 5 ekor sotong sederhana besar)
1 labu bwg besar ( 1/2 dikisar dan 1/2 dimayang)
2 ulas bwg putih (dikisar)
1/2 inci halia(dikisar)
1 sb rempah kari ikan
1 biji tomato dibelah 4
4 biji cili padi
sedikit air asam jawa

Cara2nya

  1. Tumiskan bhn2 yg dikisar hingga wangi .
  2. Masukkan serbuk kari dan air asam jawa .
  3. Perisakan dgn garam ,gula dan sedikit kiub pati ikan bilis
  4. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak dan masak rempahnya.
  5. Masukkan sotong kacau sebati dan sehingga masak
  6. Akhir sekali masukkan bawang besar yg dimayang , tomato dan cili padi