Followers

Tuesday, January 27, 2015

Daging Dendeng lagi

Assalamualaikum..



Aduyaiii..lama tak jumpa kan..Ok kali ni nak share daging dendeng lg . Juga resepi dr Ummi.
Dah lama nak buat ni utk adik ipar yg sedang mengandung dan kebetulan masa dia balik ke sini akak ada kelapangan utk masak ni maka dapat jugak la dia merasa-alhamdulillah.
Daging sesuai utk makan dgn nasi putih ,roti  @ ketupat. Ia juga tahan lama jika disimpan didalam bekas kedap udara. Jom semak resepi nya:

Daging Dendeng Pandan
Resepi : ummizaihadi-homesweethome

Bahan:-
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul-kak nita xletak sbb xdak stok
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya
Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia

Cara Memasak:-

  1. Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
  2. Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
  6. Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
  7. Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
  8. Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.

Thursday, January 8, 2015

Roti John



Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Alhamdulillah ...masih berkesempatan utk kembali mengemaskini blog nih...Banyak sungguh sebab2 yg tak dapat dielakkan. Antara sebab utamanya  lappy akak mogok -hantar repair , sibuk ditempat kerja so bila sampai jer rumah dah letih sgt...tapi sekarang semua dah beransur baik spt seperti sediakala..insyaAllah.
Ini adalah menu yg telah lepas , mmg sedap dan ringkas . 12 biji roti john panas2  licin dikerjakan oleh putera2 dan puteri akak yg sedang bercuti nih.. Tu pon siap pesan suruh buat lg nnt.
Resepi ni akak dapat dari Fb - Tahrunnisah Jali dgn bahan2 yang ada dirumah aje.
Terima kasih ya Tahrunnisah.



Resepi Roti John
Sumber : Fb - Tahrunnisah Jali


  • 4 biji roti sosej belah
  • 200gm daging kisar-kak nita guna isi ayam
  • 1/2 biji bawang besar (sederhana) dipotong dadu
  • 1 sudu kecil rempah kari daging
  • sedikit kunyit
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 3 biji telor
  • lada merah dipotong dadu halus(optional jika suka pedas)
  • hiasan
  • kepingan cheese( tak letak sbb tak dak stok)
  • mayonis
  • sos chili
  • salad
  • timun


Caranya

  1. Panas kuali, masukkan sedikit minyak masak..tumis bawang besar kemudian
  2. Masukkan rempah, daging kisar, kunyit sikit, serbuk lada hitam dan perasakandgn garam.goreng hlngga daging masak dan kering.tutup api
  3. Kemudian masukkan adunan daging dlm bekas dan pecahkan telor-telor ke dlmadunan daging tadi..kacau sebati
  4. Panaskan pan (kuali leper) masukkan 1 sudu minyak masak
  5. Tuangkan adunan daging telor tadi atas pan secara memanjang (agak2 panjang roti sosej)..saya guna magic pan so boleh la letak 5 keping roti belah ..api sederhana panas ye..biar sekejap kemudian letak roti yang telah dibelah tadi diatas daging ..biar ia masak...tak perlu diterbalikkan dan angkat roti bersama daging tadi..(jgn terlalu lama masaknya nanti hangus pula ye) kemudian
  6. boleh sambung masak jika ada lebihan roti lagi
  7. Paipkan mayonis dan sos chili atas roti dan boleh dihias dgn cheese slice ,timun potong, dan salad.