Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Selamat berhari minggu...ni ada lg resepi yg tak sempat nak post sebelum ni ..apa tak nya sambil goreng pon dah ngap2 bila dah siap org lain lak ngap , tak sempat nak ambil gambar...sesuai utk semua waktu . breakfast ka , minum petang ka . mkn malam ka ...ikut suka . Mmg senang dan sedap..rangup diluar dan gebus didalam. Kekal lembut walaupon dah sejuk...
Jom semak resepinya.
Cucur Nasi Ikan Bilis.
Sumber : Kak Yati
BAHAN-BAHANNYA :
- 2 cawan nasi
- 2 cawan air
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 biji bawang besar, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1/2 biji bawang besar, didadu
- 1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
- 1 biji lada merah, hiris halus
- Daun sup/daun bawang, hiris halus -gantikan dgn carrot
- Garam secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis -knita tambah
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :
- Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. (bawang besar knita hiris jer tak blender sekali)
- Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
- Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.
2 comments:
Sedapnya dpt time ptng gini...:-)
asyifa...
aaa..dgn teh o panas gitu...
Post a Comment